08.04.2019

Uusi taksilaki toi uudet pelisäännöt

taxi-kyltti taksin katolla

1.7.2018 taksiala mullistui kun uusi taksilaki astui voimaan. Kuka voi toimia taksinkuljettajana ja millaisella ajoneuvolla? Kokosimme tärkeimmät kohdat uudesta taksilaista.

Taksitoiminnan harjoittaminen Suomessa on luvanvaraista liiketoimintaa. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisella taksiyrittäjällä tulee olla taksiliikennelupa. Taksiluvan myöntää Liikenne- ja viestintävirasto Traficom säädetyt edellytykset täyttävälle hakijalle. Lupa on voimassa 10 vuotta, eikä ajoneuvojen määrää ole rajoitettu.

Taksit

Taksit ovat pääsääntöisesti henkilöautoiksi rekisteröityjä ajoneuvoja. Tilataksiksi kutsutaan usein 1 + 8 paikkaista ajoneuvoa, joka on myös maksimikoko takseille. Taksiliikennettä saa lisäksi harjoittaa myös kuorma-autolla, kolmipyörällä, kevyellä nelipyörällä ja raskaalla nelipyörällä. Taksiliikennettä sen sijaan ei saa harjoittaa linja-autolla.

Taksinkuljettaja

Taksia saa ajaa vain taksinkuljettajan ajoluvan haltija. Luvan myöntää Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ja sen vaatimuksia ovat vähintään vuoden voimassa ollut B-luokan ajokortti, suoritettu taksinkuljettajan koe sekä terveys- ja taustatarkastuksen läpäisy.

Taksinkuljettajan koe suoritetaan Ajovarman toimipisteessä ja se kestää enintään 45 minuuttia. Koe sisältää 30 monivalintakysymystä, jotka aiheet ovat matkustajan turvallisuus, matkustajan toimintarajoitukset ja paikallistuntemus.

Taksivalo ja taksamittari

Taksivalo on tuttu ja tyypillinen tapa tunnistaa taksi, mutta taksivalo ei ole pakollinen varuste taksiliikenteessä. Mikäli sellainen auton katolla on, siinä tulee lukea TAKSI tai TAXI.

Jos ennen taksimatkan alkua asiakkaalle kerrotaan hinta, ei taksamittari tarvitse autossa olla. Mutta mikäli hinta perustuu matkan tai ajan mittaamiseen, tulee taksissa olla mittalaitedirektiivin täyttävä taksamittari.

Lisäksi ajoneuvossa on oltava esillä asiakkaalle luvanhaltijan nimi ja yhteystiedot sekä kuljettajan nimi.

Taksimuutoksen vaikutus bussiyrittäjälle

Linja-autoyrittäjä, jolla on henkilöliikenneluvalla saa harjoittaa taksiliikennettä, kunhan asiasta ilmoittaa Traficomille. Taksiliikenteen harjoittamisen saa aloittaa heti kun ilmoitus on saapunut Traficomille, eli käytännössä kun sähköpostiin tulee vahvistus. Ilmoitusmaksu on 50 euroa ja helpoiten ilmoitus tapahtuu Traficomin sivuilta sähköisesti.

Kun ajetaan taksiliikennettä henkilöliikenneluvalla, täytyy huomioida, että taksialan vaatimukset täyttyvät niin kuljettajan pätevyyden, kaluston kuin hinnan ilmoittamisen suhteen.

Lähteet:
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. 2019. Saatavissa: https://www.traficom.fi

Takaisin

Liity mukaan jo tänään

SUudet asiakkaat odottavat! Meillä on 230 avointa tarjouspyyntöä odottamassa tarjoustasi.

LIITY MUKAAN